⬜ 1 stor ryggsekk, maks 20 kg totalt på flyturen.
⬜ 1 dagstursekk. For flyturen: maks 10 kg (håndbagasje) totalt,  maks størrelse 55 cm x 40 cm x 23 cm.
 
Ha på deg på reisen (for de som skal fly):
⬜ Speideruniform (speiderskjorte og skjerf). 
⬜ Gode sko 
 
I dagstursekken som er håndbagasje på flyet:
⬜ Matpakke til fredag kveld og drikkeflaske i håndbagasjen. Drikke kan ikke tas med gjennom sikkerhetskontrollen, men tomme flasker kan vi fylle med vann før vi går på flyet.
⬜ Legitimasjon til flyturen. Har du ikke legitimasjon, så ta med en kopi av fødselsattest. Dette er viktig, for vi har kjøpt billige ungdomsbilletter, og da må hver speider kunne dokumentere at de er over 12 år. (Og barnebilletter er dyrere....). Fødselsattest til speiderne kan foreldre bestille her: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/
⬜ Noe å lese på, kortstokk e.l. for flyturen

⬜ sovepose
⬜ liggeunderlag
⬜ ulltrøye og stillongs
⬜ tykk ullgenser
⬜ bukse
⬜ vindtett jakke
⬜ gummistøvler, regnjakke og regnbukse (vanntett)
⬜ tynne og tykke ullsokker
⬜ lue, votter og skjerf
⬜ shorts
⬜ t-skjorter
⬜ hodeplagg, skyggelue el.
⬜ sokkeskift og undertøyskift
⬜ badetøy
⬜ natt-tøy? (kan bruke ullundertøyet)
⬜ skiftetøy som du tror du trenger
⬜ toalettsaker
⬜ myggmiddel og mygghatt/myggnett
⬜ solkrem og solbriller
⬜ plaster, evt. medisiner du tar
⬜ sovemaske
⬜ ørepropper
⬜ håndkle
⬜ tallerkenpose (tøypose) med
- dyp tallerken i plast/tre
- flat tallerken i plast/tre
- kopp i plast/tre
- kniv, gaffel og skje
⬜ speiderkniv
⬜ hodelykt/lommelykt
⬜ sitteunderlag
⬜ blyant og notatbok
⬜ leirbålskappe hvis du har
⬜ fotoapparat hvis du vil  
⬜ lommepenger 
⬜ kosepose/lakenpose for å ha inni soveposen hvis du har
 
Pakketips: 
Putt ting som hører sammen i forskjellige poser. Da er det lettere å holde orden i sekken, og det blir lettere å finne tingene sine.
 
Speiderkniv og spisse eller skarpe gjenstander kan IKKE være med i håndbagasjen på flyet. Det kan heller ikke flytende ting, kremer o.l. Alt slikt må pakkes i den store ryggsekken som blir sendt og lagt i bagasjerommet på flyet.
 
Alle ting må navnes!
 
 
Mobiltelefon:
Mobilen kan like godt legges igjen hjemme. Det er ikke lov å bruke mobil til spilling, videotitting o.l. Det er uvisst om det er lademulighet på leiren. Speideren har selv ansvar om mobiltelefon blir ødelagt eller borte. For å gi viktige beskjeder til en speider, kan foresatte sende en melding til en av lederne som vil videreformidle beskjeden.

Lommepenger:
Det er kiosk, kaféer og speiderbutikk (Speider-sport) på leiren. På leiren må man betale med et "armbånd". Armbåndet kan fylles på med kontanter eller kort på leiren, eller foreldre kan fylle på før eller under leiren via internett. Vi vil få tildelt armbånd før leiren. Les mer her: http://nord2017.no/nb/2017/04/28/kontantfri-betaling-for-alle-pa-nord/
 

Økologisk:
Til vanlig drives det økologisk landbruk på jordene som leiren låner. Alt utslipp på området skal derfor minimeres, og i praksis betyr dette at alle midler for oppvask, håndvask, tannpuss og hårvask må møte visse krav. Produktene må være merket med Ecocert, og finnes i de fleste matvarebutikker. Dessuten vil slike produkter bli solgt i leirkiosken. Skaff derfor riktig tannkrem! De andre produktene kjøper gruppa inn felles.